Fotbalul de tip mall.

miercuri, septembrie 23

Caprarii de haine, bulane rujate, cefe late, bowling la neon radioactiv, aripioare usturate, supermarketuri, parcari supraetajate si filme popcornate. Nici arca lui Noe nu oferea varietatea mallului din ziua de azi.

Cand vezi cum devoreaza romanii fenomenul, parca intelegi de ce se mallizeaza si fotbalul. Pentru ca, fie ca recunoastem sau nu, terenul verde si asezarile 4-2-1-3 nu ne mai sunt suficiente. In ziua de azi ne uitam spre fotbal pentru a vedea telenovele, stiri mondene, filme cu prosti, spioni, puscariasi, sechestrati, filme porno, comedii si drame. Toate la un loc, inchesuite ca salamul in matul fotbalului romanesc.

Scarba pe care ne-o provoaca personaje gen Mitica Dragomir, Borcea si Stim-noi-cine, se tranforma intr-o pasiune arzatoare si, fie ca ii aplaudam sau ii injuram, le facem rating. Paris Hilton a lansat un sex-tape si si-a vandut respectul pentru reputatie. Dar a functionat. Spre deosebire de sora ei, ea a devenit un brand.

Pe de alta parte, printre toti acesti prostituati de imagine, isi fac carare prin dribling povestile frumoase, demne de ecranizare si demne de o tara mai buna. Cum ar fi cea a fratilor Costea, care dovedesc ca si-au impartit frateste genele de geniu. Sau penalty-ul refuzat de Lazar campionatul trecut. Sau gestul nobil de a-ti aplauda adversarul la finalul partidei. Sau lacrimile varsate de Zicu dupa golul ce-i putea trambita revenirea.

Suntem dezgustati si indragostiti de fotbalul nostru de tip mall. Ciudat si schimbator ca primul "11" al lui Dinamo, damnat dar nemuritor, precum Rapidul, frumos si sfasietor de urit, precum Steaua, miraculos precum Urziceniul, destept ca CFR-ul, adulat precum Timisoara, surprinzator precum Mediasul, corupt precum Bistrita, coios precum Vasluiul si mereu rebel, precum Craiova. Il vom ocari mereu, ne vom intoarce mereu la el.

Singurul lucru care ar putea completa acest dulce mozaic al durerii ar fi sa adoptam si noi naturalizarile. Fugind cu Megane-ul unui coleg de la Partizan Merei, Salif Jaber a dovedit ca are stofa de roman si a reusit sa readuca spectacolul in liga a IIIa.

Odata ce il prinde Politia, propun sa demaram formalitatile.

About This Blog

Lorem Ipsum

  © Blogger templates Newspaper by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP